De gezondheidszorg verandert. In plaats van genezen komt de focus meer te liggen op preventie. Dat komt vooral door big data en kunstmatige intelligentie. Van slimme toiletpotten tot pillen met sensoren; in de toekomst meten we constant de gezondheid van ons lichaam. Slimme ondernemers spelen daarop in, zegt Hugo Westerink van ABN AMRO (MeesPierson) in de podcast Bestemming 2032: Pioniers van de nieuwe wereld.

Slimmer gezond

Nog een extra rondje lopen, omdat je stappenteller zegt dat je meer moet bewegen? Of vroeg naar bed omdat je smartwatch aangeeft dat je de laatste tijd zo onrustig slaapt? Dat zijn leuke digitale snufjes, maar het is niets in vergelijking met wat er in 2032 allemaal kan.

Zo werkt Erik de Heus van Skinvision aan een app die met behulp van algoritmes risicovolle moedervlekken kan detecteren en daarmee voorkomt dat huidziektes zich ontwikkelen. En Thea van Kemenade van OnePlanet en de Radboud Universiteit ontwikkelt een pil met sensoren. Als je die inslikt, kun je meten wat je hebt gegeten, hoe je voeding verteert, maar ook hoe je hersenen functioneren.

“Nu zie je dat veel mensen een stappenteller dragen, maar na drie maanden wegleggen omdat-ie niet precies meet wat zij nou interessant vinden”, zegt Van Kemenade in de podcast Bestemming 2032: Pioniers van de nieuwe wereld van ABN AMRO (MeesPierson). Zo’n slimme pil is de toekomst, voorspelt ze. “Uiteindelijk wordt het net als de smartphone: ondenkbaar dat je het straks niet gebruikt.”

Slimme toiletpot

Interessant al die innovaties, maar hoe kun je als ondernemer geld verdienen met preventieve gezondheidszorg? Westerink wijst op een aantal verdienmodellen. Abonnementsdiensten bijvoorbeeld, voor consumenten. Maar de business to business markt is wellicht lucratiever.

Dat denkt ook Van Kemenade. Haar onderzoeksgroep installeert binnenkort een slimme toiletpot in een verzorgingstehuis. “We ontwikkelen een toiletpot die van alles kan meten: hartslag, bloeddruk, afwijkingen in de urine, obstipatie, te hoog suikergehalte, uitdroging, ondervoeding. Dat is bijvoorbeeld interessant voor parkinsonpatiënten. Zij slikken meerdere keren per dag medicatie en krijgen voedingsvoorschriften, maar hoe effectief is dat?”

Technologie en preventieve gezondheidszorg

Meer tips en inspiratie? Luister dan naar de tweede aflevering van de podcast Bestemming 2032: Pioniers van de nieuwe wereld van ABN AMRO (MeesPierson) hierboven of op Spotify en leer net als de inspirerende experts en ondernemers denken vanuit de toekomst.

In de podcastserie helpt ABN AMRO (MeesPierson) je na te denken over de vraag: hoe zorg je als ondernemer dat je voorop blijft lopen in de maatschappij van morgen.

Vorige aflevering gemist? In ‘Hamburger van de toekomst’ deelt de 32-jarige ondernemer Daan Luining zijn visie op de veranderende industrie. “In 2032 eten we nauwelijks meer vlees.” Luister de aflevering hieronder.